Blog

 

 

Fact-based wielertraining

Afgelopen week stond in de krant dat er weer een aanval wordt gedaan op het UCI wereldrecord voor elite mannen. Ditmaal is het de beurt aan de 28-jarige Nederlander Dion Beukeboom, renner van Vlasman Cycling Team. Dion heeft de ambitie om het wereldrecord wat op naam staat van Bradley Wiggins te gaan verbeteren. DE Bradley Wiggins; wereldtop op de weg en op de baan (o.a. tourwinst, olympische gouden medailles, etc.).

In de vorige blogpost ging het over VO2max. Deze blogpost behandelt het percentage van VO2max wat gebruikt kan worden.

Wat wordt hiermee bedoeld? Dit doelt op het percentage van VO2max wat kan worden aangehouden rond ‘’anaerobe omslagpunt’’ (even grof gezegd je FTP (Functional Treshold Power)). Bij echt goedgetrainde renners gaat dat richting 90%, terwijl het bij minder getrainde renners onder 75% ligt. Hoe hoger dit percentage hoe beter je in staat bent dichter tegen je maximale aerobe capaciteit (VO2max) op dat moment te rijden. Dit wordt vaak uitgelegd vanuit het principe van lactaatvorming -in de volksmond ‘’verzuring’’-, maar ik zal hier binnenkort in een andere blogpost nog wel op terugkomen aangezien dat een onderwerp apart is (en min of meer achterhaald).

Om een goede wielrenner te zijn (of worden), zijn er grofweg een drietal1 fysiologische factoren van belang:

  1. VO2max
  2. Het percentage van VO2max wat gebruikt kan worden
  3. Efficiency

Uiteraard spelen er ook andere factoren een rol zoals techniek, tactiek, materiaal, voeding, etc. om te presteren, maar in essentie zijn dit drie hoofdpijlers. Deze factoren zal ik bespreken in de komende drie blogposts. Daarbij wordt ingegaan op het concept, de bepaling ervan en de mate trainbaarheid. Ook zal ik wat trainingsvoorbeelden geven. In het derde deel worden naast efficiency bovendien de 3 factoren bij elkaar gebracht tezamen met nog een andere factor welke ik niet uitgebreid zal behandelen.

Introductie

Tegenwoordig zie je steeds meer websites (met name verkoopwebsites) met berichtjes over de BSX Insight . De BSX Insight is een NIRS apparaatje wat de zuurstofsaturatie (SmO2) in de spier tracht te meten. Daarnaast wordt sinds begin 2016 ook tHb (totaal hemoglobine) doorgegeven. Dit laatste kan overigens alleen met de BSX Gen(eratie) 2 apparaten.

Leuk. Maar de positionering van de BSX Insight is sinds introductie die van de ‘lactaatmeting vervanger’. De jongens achter de BSX Insight hebben namelijk een algoritme ontwikkeld wat op basis van de trend in SmO2 meting op de kuitspier, gastrocnemiusen het ‘breekpunt’ in deze trend tijdens een incrementele step test, de anaerobe drempel te kunnen schatten. Met nadruk op het woord schatten, want het is geen directe lactaatmeting. Bovendien werkt deze test alleen door op de kuitspier. Fair enough. Verschillende spieren geven bij incrementele testen verschillende ‘breekpunten’ is mijn eigen ervaring en uit de literatuur.

Aangezien ik reeds een aantal jaren met (commerciële) NIRS bezig ben (Moxy Monitor, BSX Insight Gen 1, Gen2) en inmiddels meer dan 150 verschillende metingen met deze (merken)apparatuur heb gedaan (bij mezelf en bij andere renners)heb ik besloten een aantal blogposts te wijden aan deze apparatuur. Dit zijn wat korte posts en lopen voor op een uitgebreider stuk wat ik ergens begin volgend jaar zal posten. Daarin zal een bredere kijk worden gegeven vanuit de techniek, de literatuur en –wellicht interessanter- de (praktische) toepassingen. Je zal zien dat er heel wat kanttekeningen zijn bij de interpretatie van NIRS data er dat er oorzaken achter de patronen zitten die je op dat moment alleen kan aannemen (omdat die factoren simpelweg niet gemeten worden tijdens de meeste toepassingen). Deze zaken ontbreken vaak die ik de nu ‘’oppoppende’’ blogposts van fabrikanten of ‘’first time users/testers’’.

Het doel van deze posts is om relatief simpel dingen uiteen te zetten zonder echt te vervallen in lastige uitleg. Ik geef bij de voorbeelden mogelijke verklaringen voor bepaalde patronen. Met de nadruk op ‘’mogelijke’’Als je alleen geïnteresseerd bent in resultaten van metingen van de BSX Insight en de relatie met de anaerobe drempel (of FTP of CP) stop dan met lezen, want daar gaat deze post niet over. Bovendien zijn daar genoeg posts over te vinden waaruit je je eigen conclusies kan trekken.