Blog

 

 

Fact-based wielertraining

tst   

Toen ik een paar maanden geleden stond te kijken bij de Elite wedstrijd van de 'Draai van de Kaai' in Roosendaal verbaasde ik me over het aantal renners dat met een vermogensmeter reed. Ik denk dat op het totale startveld er ca. 7 renners waren met een vermogensmeter. Voor jongens die best serieus met hun sport bezig zijn, -minimaal 12 uur per week- is het opvallend dat zij geen goed zicht hebben op hun training en trainingsintensiteit.

Uiteraard had iedereen een mooie carbonfiets, mooi materiaal en mooie wielen. Maar waarom zou je het geld dat je aan een carbon wielset of aan een duurder frame uit geeft niet beter besteden aan een vermogensmeter? Hieronder een niet-uitputtende lijst met argumenten. Think about it..........

 1) Met vermogensmeting krijg je inzicht in je sterke en zwakke punten. Kan je bijvoorbeeld relatief veel vermogen leveren in 10 seconden (sprint) of ben je juist sterk op een langere tijdrit van 1 uur? Jouw eigen tactiek en –indien van toepassing- je ploegtactiek kan hier mede op worden afgestemd.

2) Met een vermogensmeter meet je hoeveel vermogen (Joule/sec) je levert; zogenaamde ‘output’ en niet hoeveel hartslagen je nodig hebt (input) om dat vermogen te kunnen leveren. Hoeveel hartslagen 'er nodig zijn', kan per dag verschillen door stress, temperatuur, betere of mindere conditie, etc. waardoor je niet op de juiste intensiteit traint. Daarentegen is 1 watt 1 watt. Vandaag, morgen en overmorgen.

3) Door een relatie te leggen met wat er nodig is om goed te presteren tijdens je doelevenement (‘demands of the event’) en je vermogensgegevens kan je heel gericht naar dat doelevenement toewerken (‘Specifity, specifity, specifity’, Dr. A. Coggan).

4) Via een vermogensmeter heb je inzichtelijk hoeveel energie (Joule) er wordt gespendeerd ‘om de pedalen rond te krijgen’. Dit kan je helpen bij het bepalen van het moment én de hoeveelheid voeding die je nodig hebt zowel tijdens als na de training of wedstrijd.

5) Door relaties te leggen tussen je vermogensgegevens en je cadans kan je bepalen hoe jij je vermogen genereert. Ben je een ‘stamper’ die zijn vermogen genereert door een lage cadans (zware versnelling) of juist met een hoge cadans (lichtere versnelling)? Gegeven de specifieke eisen van je doelevenement(en) is hier wellicht verandering in gewenst.

6) Data van de vermogensmeter voegt juist informatie toe om een goede interpretatie te kunnen geven van je training dan alleen op basis van je hartslag. Bijvoorbeeld: Is je vermogen stabiel of licht dalend tijdens een duurtraining en stijgt tegelijkertijd je hartslag relatief hard? Dat kan een teken zijn dat je aerobe basis nog niet goed ontwikkeld is om een volgende fase van je training in te gaan.

7) Met een vermogensmeter heb je een krachtige tool in handen om jezelf te kunnen ‘pacen’. Denk hierbij aan een tijdrit of bijvoorbeeld een lange klim in la Marmotte die je optimaal kunt indelen zonder jezelf op te blazen. Je ‘vermogensstrategie’ plak je bij wijze van spreken gewoon op je stuur net als Tony Martin (zie foto).

8) Gegevens van de vermogensmeter bieden je coach de mogelijkheid om trainingen beter bij te sturen. Omdat je door je coach meer inzicht zult krijgen in je vermogensgegevens kan dit leiden tot betere interactie (je leert jezelf beter kennen) en betere samenwerking.

9) De data die uit de vermogensmeter komt wordt ook gebruikt om je trainingsload op korte en lange termijn te volgen. Tezamen met het monitoren van je trainingsintensiteit en de koppeling aan logboek gegevens is dit belangrijke input om overtraining te vermijden.

10) Vermogensgegevens bieden de mogelijkheid om je training of wedstrijd achteraf beter te analyseren. Heb je bijvoorbeeld té lange en té intensieve beurten gemaakt in de kopgroep en daarmee te veel energie verspeeld waardoor je tekort kwam tijdens de sprint? De kennis die hieruit voortvloeid kan je volgende keer weer toepassen.

11) De vermogensmeter geeft inzicht om je training op de juiste intensiteit te doen. Niet meer te hard aan je interval beginnen -omdat je hartslag aangeeft dat je niet in de juiste zone zit- om vervolgens halverwege je interval stil te vallen. Met een vermogensmeter zit je meteen vanaf het begin op de juiste intensiteit.

12) Met een vermogensmeter krijg je tijdens het trainen een beeld wanneer het verstandig is om met je specifieke trainingsvorm te stoppen, omdat je niet meer het vermogen kunt leveren wat nodig is om de trainingsvorm goed uit te voeren. Hiermee voorkom je dus nodeloze inspanning en bespaar je tijd. ‘No more junk miles!’

13) ‘Met een half oog’ kijken naar het display met vermogensgegevens op je stuur geeft je motivatie en de prikkel die nodig is om het interval op dát vermogen uit te fietsen wat van belang is voor je training.

14) Met een vermogensmeter heb je feitelijk een mobiel laboratorium op je fiets. Periodiek doe je testen om te zien of je verbeterd bent. Op basis van die resultaten kan je je toekomstige training weer aanpassen (‘Training is testing, and testing is training’ , Dr. A. Coggan).

15) Aerodynamica testen: Bij keuze of afstelling van materiaal (dichte wielen, aerohelm, etc.) dan wel bij verandering van fietspositie kan een vermogensmeter helpen. Kort gezegd: hoe rijd ik -gegeven het vermogen dat ik kan trappen- zo hard mogelijk?

Met de gegevens van een vermogensmeter kun je een perfecte ‘learningloop’ creëren om je prestaties fact-based te optimaliseren.